CEL EKSPERYMENTU:
Wzrost plonów i poprawa jakości Róży, Gerbery, Goździków, ziemniaków oraz kapusty w ekologicznym systemie rolniczym przy zastosowaniu Agnihotry.
Badania zostały przeprowadzone w gospodarstwach Instystutu Rolnictwa (Institute of Commercial Horticulture) oraz Uniwersytetu Rolnictwa Tamil Nadu (Agricultural University) w Indiach.
Eksperymenty dotyczyły następujących metod rolniczych:
· T1 ekologiczny system rolniczy
· T2 ekologiczny system rolniczy + Agnihotra
· T3 konwencjonalny system
· T4 grupa kontrolna
1). Doświadczenie z Różą odmiany Pasja:
Tabela nr.1 Wpływ ekologicznego rolnictwa Homa na zbiór róży odmiany Pasja
Po lewej: zdrowy okaz róży (odmiana Pasja) uprawianej metodą T2 – ekologiczne rolnictwo z Agnihotrą
Po prawej: okaz róży uprawianej metodą T3 – konwencjonalne rolnictwo, wykazuje obecność pleśni na liściach
Tabela 2. Wpływ ekologicznego rolnictwa Homa na pleśń róży odmiany Pasja
Wyniki Eksperymentu:
- Spośród wszystkich czterech metod rolniczych zastosowanych w uprawie róży metoda T2 ekologiczne rolnictwo z Agnihotrą wykazała najwyższą wydajność w produkcji: całkowita waga kwiatów – 21.34g, długość łodygi – 88.98 cm, średnica kwiatu – 7.54 cm, liczba kwiatów na roślinę w ciągu roku – 28.80 sztuk, długość życia kwiatów – 16 dni (Tabela 1).
- Metoda ekologicznego rolnictwa z zastosowaniem Agnihotry (T2) wykazała, że róża ma wyższą odporność na choroby.
2). Doświadczenie z kwiatem goździka:
Tabela 3. Wpływ Agnihotry na wzrost i plon goździka odmiany Chipro
Zdrowe kwiaty goździka uprawiane metodą ekologicznego rolnictwa z Agnihotrą
Tabela 4. Wpływ Agnihotry w przypadku choroby fuzaryjnego więdnięcia (Fusarium wilt) goździków odmiany Chipro
Powyżej: Gnijące korzenie goździka zakażone fuzaryjnym więdnięciem z uprawy konwencjonalnej (T3)
Wyniki eksperymentu:
- Przy zastosowaniu metody ekologicznego rolnictwa z Agnihotrą (T2) hodowla goździka wykazała wyższą wydajność: wysokość rośliny 95.43 cm, długość łodygi 93.24 cm, średnica kwiatu 7.76 cm, liczba kwiatów na roślinę w ciągu roku 9.78, długość życia kwiatów 14,43 dni, w porównaniu z uprawami stosujcymi inne metody (Tabela 3).
- Hodowla goździków metodą ekologicznego rolnictwa z Agnihotrą wykazała wyższą odporność na choroby.
3). Doświadczenie z kwiatem gerbery:
Tabela 5. Wpływ Agnihotry na wzrost i plony gerbery odmiany Ruby RedPowyżej: Zdrowy okaz gerbery z uprawy metodą ekologicznego rolnictwa z Agnihotrą. Żadnych oznak fuzaryjnego więdnięcia (fusarium wilt) na liściach.
Tabela 6. Wpływ Agnihotry w przypadkach czerni krzyżowych i zgnilizny korzenia gerbery odmiany Ruby Red
Po prawej: Gerbera z uprawy konwencjonalnej T3 prawie martwa z powodu choroby fuzaryjnego więdnięcia (fusarium wilt)
Wyniki doświadczenia:
- U gerbery uprawianej metodą ekologicznego rolnictwa wraz z Agnihotrą (T2) zanotowano wyższe wyniki we wszystkich pomiarach (tabela 5).
- Goździk uprawiany metodą ekologicznego rolnictwa wraz z Agnihotrą (T2) wykazuje wyższą odporność na choroby (tabela 6).
4). Doświadczenie z kapustą
Tabela 7. Wpływ Agnihotry na plony oraz przypadki czerni krzyżowych u kapusty odmiany Questo
Powyżej czernica krzyżowych oraz pleśń na liściach kapusty uprawianej metodą konwencjonalną T3.
Powyżej: zdrowa kapusta uprawiana mtodą ekologiczngo rolnictwa z Agnihotrą T3 bez oznak czerni krzyżowych i pleśni.
Wyniki doświadczenia:
- W doświadczeniu z kapustą w uprawie metodą ekologiczngo rolnictwa z Agnihotrą ponownie osiągnięto najwyższe wyniki i plony, dodatkowo nie pojawiły się choroby.
Wnioski:
W każdym przypadku metody ekologicznego rolnictwa z zastosowaniem Agnihotry osiągnęły najwyższą wydajność w każdej z kategorii. Wyniki jednoznacznie dowodzą, że Agnihotra jest bardzo skutecznym sposobem na produkcję zdrowej, ekologicznej żywności bez konieczności stosowania pestycydów, sztucznych nawozów i środków chwastobójczych.