EKOLOGICZNE ROLNICTWO HOMA

W ekologicznym rolnictwie Homa wykorzystujemy pełne spektrum bioenergetycznych i rezonansowych technik w celu uzyskania spektakularnych wyników na dużych obszarach rolniczych. Natura powraca do równowagi, tworzy się wyjątkowy mikroklimat sprzyjający optymalnej produkcji w harmonii z przyrodą. Rolnictwo Homa produkuje czystą ekologiczną żywność o najwyższej wartości odżywczej.

Nowoczesne rolnictwo opiera się na wielkich gospodarstwach przemysłowej produkcji rolnej, które przypominają fabryki. Do produkcji żywności, którą konsumenci mogą dzisiaj znaleźć w supermarketach, używa się paliw kopalnych, chemikaliów, nawozów sztucznych i pestycydów. I choć może się wydawać, że konwencjonalna żywność kosztuje mniej, to długoterminowy bilans kosztów ekonomicznych związanych ze zdrowiem i środowiskiem naturalnym jest oczywisty.Wielkie obszary monokulturowego rolnictwa, przez stosowanie agrochemikaliów zniszczyły dziką przyrodę, zwierzęta i ich siedliska. Wycieki azotanów i innych chemikaliów spowodowały powstanie martwych stref w rzekach, morzach i zanieczyściły wodę pitną. Stosowane w uprawach pestycydy asymilowane przez rośliny, po spożyciu zatruwają nas, niszcząc nasze zdrowie. Wiara w to, że system ten to sukces, jest zbliżona do zabobonów średniowiecza i nie opiera na faktach, lecz na bajkach o dobrobycie sprzedawanych przez tych, którzy czerpią korzyści z tego systemu.

Od lat 70-tych XX wieku wzrasta świadomość dotycząca uprawianej ekologicznie zdrowej żywności. To wspaniale, że w dzisiejszych czasach pojawiają się gospodarstwa ekologiczne będącej w bezpośredniej opozycji do przemysłowego trendu i nurtu GMO.

Niestety,  ponieważ zanieczyszczenie pogarsza katastroficznie i zaburzona zostaje równowaga w przyrodzie, ekologiczni rolnicy zmuszeni są do walki ze wzrastającym problemem chorób i szkodników. Odchodzi się od restrykcyjnych norm certyfikacji ekologicznej w kierunku dopuszczania coraz to silniejszych środków ochrony roślin.

Co może zrobić rolnik, aby ochronić swoją ziemię przed kwaśnymi deszczami czy promieniowaniem radioaktywnym, tym cichym wrogiem, który nie zna żadnych granic? Jak w krótkim czasie można odrodzić pozbawione życia nieużytki i gospodarstwa od lat zanieczyszczone agrochemikaliami?
Ekologiczne rolnictwo Homa jest jedyną znaną metodą, która jest w stanie tego dokonać, dzięki zastosowaniu Terapii Homa i starożytnych wedyjskich technik rolniczych. Wiedza o rolnictwie Homa została przywrócona jako antidotum na współczesny kryzys. Nauka o Agnihotrze pokazuje nam jak oczyszczać atmosferę i oferuje ochronę przed szkodliwym wpływem zanieczyszczenia. Codziennie wykonywane wedyjskie ognie czynią atmosferę i glebę bardziej odżywioną. Te substancje odżywcze mają przyswajalną formę, dodatkowo w atmosferze Homa zmienia się również metabolizm roślin co jeszcze polepsza ich absorbcję. Jest to zatem więc super-ekologiczna metoda rolnictwa i ogrodnictwa.

W ekologicznym rolnictwie Homa wykorzystujemy pełne spektrum bioenergetycznych i rezonansowych technik w celu uzyskania spektakularnych wyników na dużych obszarach rolniczych. Natura powraca do równowagi, tworzy się wyjątkowy mikroklimat sprzyjający optymalnej produkcji w harmonii z przyrodą. Te starożytne techniki rolnicze mogą być także stosowane z innymi ekologicznymi systemami rolniczymi.

Wprowadzenie rolnictwa Homa wymaga niewielkich inwestycji a późniejsze koszty utrzymania są minimalne, zwłaszcza jesli porównamy rosnące koszty konwencjonalnego rolnictwa oraz klęski urodzaju, które wprowadziły wielu rolników w niewypłacalne długi.  Oto, jakich efektów może oczekiwać rolnik stosujący ekologiczne techniki Homa:

  •  100% ekologiczne zbiory o większej wartości ekonomicznej
  • Szybsza dojrzewanie zbiorów a dzięki temu wyższa cena na rynku
  • Wzrost wydajności zbiorów
  • Poprawa wzrostu i zdrowia roślin dająca mniejsze straty i koszty utrzymania
  • Lepszy wygląd, konsystencję, smak i aromat produktów
  • Dłuższy okres trwałości warzyw, owoców i kwiatów
  • Możliwość zachowywania własnych nasion, które posiadają wysoką siłę kiełkowania i wzrostu
  • Poprawa zdrowia oraz samopoczucia ludzi, zwierząt i roślin
  • Ekologiczna równowaga w gospodarstwie, która przyciąga i wspiera pożyteczne owady, dżdżownice i dzikie zwierzęta
  • Stała poprawa gleby
  • Ochrona przed zanieczyszczeniem oraz promieniowaniem radioaktywnym
  • Niezależność od nawozów sztucznych, środków owadobójczych i chwastobójczych.

Główna różnica między ekologicznym rolnictwem Homa i innymi ekologicznymi technikami rolniczymi polega na tym, że rolnictwo Homa traktuje atmosferę jako najważniejsze źródło odżywienia, podczas gdy w innych praktykach rolniczych atmosfera jest całkowicie ignorowana. Starożytna Nauka o Terapii Homa twierdzi, że ponad 75% substancji odżywczych, które pobierają rośliny pochodzi z atmosfery.

Punkt Rezonansowy
Ekologiczne rolnictwo Homa jest zaawansowaną metodą rolniczą, która wykorzystuje naukę o rezonansie w celu transformacji negatywnego wpływu zanieczyszczenia i tworzenia zdrowego środowiska dla życia roślin i zwierząt. Wykfalifikowany wolontariusz Terapii Homa instaluje w gospodarstwie specjalną konfigurację 10 miedzianych piramidek, które potęgują, utrzymują i przyspieszają uzdrawiające wibracje wytworzone przez ogień Agnihotry wykonywany regularnie o wschodzie i zachodzie słońca.

Taka konfiguracja piramid zwana jest Punktem Rezonansowym. Przy jego wykorzystaniu, rolnik Homa jest w stanie wykreować bogaty w substancje odżywcze mikroklimat na obszarze około 80 hektarów. Punkt rezonansowy może przekształcić najbardziej zanieczyszczoną i jałową ziemię w bujną oazę.

Wraz z Agnihotrą, należy wykonywać Om Tryambakam Homa, czyli wedyjski ogień wzmacniający lecznicze działanie Agnihotry. Powinien on trwać 4 godziny dziennie a w czasie pełni i nowiu księżyca 24 godziny. Jest to łatwy do nauczenia ogień, który palony jest w sposób ciągły, a godziny palenia można zwykle rozdzielić między kilka osób.

Aplikacje ekologicznego rolnictwa Homa
Oprócz Punktu Rezonansowego, stosuje się specjalne zabiegi Homa na glebę, nasiona i rośliny. Są one niedrogie, łatwe w wykonaniu, w 100 % naturalne oraz dające wyjątkowe efekty u stosujących je rolników.

Popiół Agnihotry
Uzdrawiające wibracje ognia Agnihotry są zatrzymane w popiele i ta szczególna substancja jest szeroko stosowana w gospodarstwie. Używa się jej do zabiegów na glebę. Stwierdzono że zawiera on pierwiastki śladowe oraz węgiel. Co jest jednak bardziej znaczące, zwiększa on rozpuszczalność fosforu w wodzie, który tylko w takiej formie jest przyswajalny dla roślin. Popiół Agnihotry posiada również istotne działanie wibracyjne, które jest korzystne dla gleby, mikroorganizmów i roślin.

  •  Dodając popiół do nasion i gleby podczas wysiewu aby pobudzić i zwiększyć zdolność kiełkowania.
  • Przy przesadzaniu posypując popiołem podstawę sadzonki, jej korzenie i miejsce przesadzenia. Wzmocni to sadzonki i złagodzi stres po przesadzeniu.
  • Posypując ziemię podczas przygotowywania grządki lub pola, aby poprawić jej jakość i wibracje.
  • Dodając popiół do kolejnych warstw kompostu. Dzięki temu powstanie super energetyczny kompost.
  • Regularnie rozsypując popiół wokół chorych drzew i roślin. W przypadku drzew można popiół delikatnie przekopać z ziemią wokół jego korzeni. Tak, jak dla ludzi i zwierząt, popiół Agnihotry stanowi cenne lekarstwo dla roślin.
  • Dodając do wody dla zwierząt.
  • Dodając do źródeł wody pitnej, takich jak studnie lub naturalne źródła, w celu poprawienia jakości wody.
  • Dodając do przechowywanych nasion by utrzymały zdrowie i dłuższą żywotność.

Stosowanie popiołu z Agnihotry
Roztwór popiołu Agnihotry jest prostym preparatem, który przygotowuje się przez dodanie 250 g popiołu Agnihotry do 200 l czystej wody i pozostawienie na słońcu przez 3 dni. Gotowy preparat należy przefiltrować przed użyciem w rozpylaczu. Roztwór popiołu Agnihotry jest najczęściej stosowany dolistnie w postaci rozpylania, w celu odrodzenia i wzmocnienia roślin, zwalczania szkodników oraz chorób. Najlepiej stosować preparat raz w tygodniu. Jeśli nie masz wystarczającej ilości popiołu do obsypania większego obszaru, możesz użyć roztworu popiołu Agnihotry.  W tym przypadku Wówczas mała ilość popiołu wystarcza na dłużej.

Otoczkowanie nasion
Jeśli jest to tylko możliwe najlepiej używać nasion ekologicznych. Jeśli nie są to odmiany hybrydowe, rolnik sam może produkować własne nasiona z przeznaczeniem na przyszłe uprawy. Dobrze zaopatrzony bank nasion zapewni lepsze plony i większą szansę na sukces.

Rolnicy Homa mogą wzmocnić wytrzymałość i odporność swoich nasion przed wysiewem stosując naturalny zabieg moczenia w krowiej urynie i obtaczania w świeżym krowim nawozie.

Biosol
Biosol to płynny bio-nawóz na bazie popiołu Agnihotry, vermikompostu (humusu), świeżego nawozu i wody. Wytwarzany jest on w warunkach beztlenowych w pojemniku do bio-fermentacji. Popiół Agnihotry ma bardzo pozytywny wpływ na wszystkie materiały użyte przy produkcji Biosolu. Rozcieńczony płynny nawóz stosowany jest do zasilenia dolistnego lub bezpośrednio dodawany do gleby dla odbudowy jej kondycji zdrowotnej.

Nawożenie gleby i opryski dolistne Biosolem zalecane jest co dwa tygodnie, częściej jednak w wypadku pojawienia się szkodników lub chorób.

Powyżej omówione zostały główne aplikacje, które są charakterystyczne dla ekologicznego rolnictwa Homa. Mogą one być stosowane w połączeniu z innymi ekologicznymi preparatami, które rolnik już stosuje według preferowanego systemu. Jednak absolutnie nie powinno się używać żadnych agrochemikaliów, ponieważ są one szkodliwe dla środowiska. Również nie powinno używać się preparatów pochodzących z części zwierzęcych, gdyż mają one wibracje, które nie rezonują z Agnihotrą. Na certyfikowanym gospodarstwie Homa nie powinno się hodować zwierząt z przeznaczeniem na ubój.

EKOLOGICZNE ROLNICTW HOMA NA ŚWIECIE
Badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ technik ekologicznego rolnictwa Homa na poprawę zdrowia, wzrostu, jakości i wydajności upraw. Jest również wiele świadectw rolników z całego świata poświadczających skuteczność Agnihotry i Terapii Homa na ich ziemii.
Abhay Desai stosował ekologiczne rolnictwo Homa na swojej plantacji i jego wanilia miała najwyższą zawartość waniliny w całych Indiach, co zostało oficjalnie udokumentowane.
Edgar Arevalo Patow całkowicie odrodził zniszczone chorobą gospodarstwo w ciągu 6-ciu miesięcy po zainstalowaniu Punktu Rezonansowego i zastosowaniu ekologicznych zabiegów Homa
Wiele inspirujących historii możesz przeczytać tutaj.

Starożytna wedyjska nauka o rolnictwie znana dzisiaj jako Ekologiczne Rolnictwo Homa jest kluczowa w naszym przetrwaniu, ponieważ przywraca przyrodę do stanu równowagi. Żywność produkowana w super naenergetyzowanej atmosferze Homa jest pełnowartościowa odżywczo i pozbawiona chemii.

ROLNICTWO HOMA W EKOWIOSCE BHRUGU ARANYA 

Zapraszamy do naszej ekowioski i gospodarstwa Homa – Bhrugu Aranya, gdzie chętnie odpowiadamy na wszelkie pytania. W miesiącach letnich przyjmujemy również wolontariuszy do pomocy w ogrodzie i na gospodarstwie. Jest to doskonała okazja by doświadczyć Terapii Homa w jej wszystkich zastosowaniach.